Zelf elektra en leidingen leggen? Hier moet je op letten!

  Ben jij van plan om binnenkort een uitbouw te realiseren? Of ga jij jouw woning grondig onder handen nemen? Dan ontkom je er waarschijnlijk ook niet aan om met elektra en leidingen in aanraking te komen. In het geval van een uitbouw moet jij nieuwe elektra aanleggen. Bij een verbouwing is de kans groot dat je het leidingwerk moet verleggen. Wees jezelf er goed van bewust dat dit een flinke klus is. Wil je desondanks toch zelf aan de slag gaan met het leggen van elektra en leidingen? Wij zetten hieronder een aantal zaken op een rijtje waar je op moet letten.

  Ga altijd veilig te werk

  In een woning is doorgaans veel elektra en leidingwerk aanwezig. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee wanneer je start met verbouwen. Zo kun je bijvoorbeeld een waterleiding of elektriciteitsleiding raken. Dit kan voor de nodige problemen zorgen. Begin daarom ook nooit voordat je de elektra hebt uitgeschakeld en de watertoevoer hebt dichtgedraaid. Op deze manier kun je veilig beginnen met het verbouwen. Het is daarnaast handig om te weten waar het huidige leidingwerk zit. Mogelijk heb je hier nog wel een plattegrond van. Niet? Breng het dan zelf in kaart. Op deze manier weet je ook direct welke leidingen je het beste kunt verleggen en waar nieuwe leidingen moeten komen.  

  Werk het leidingwerk netjes weg

  Vroeger liepen leidingen van water en elektra nog geregeld over de muur. Tegenwoordig zie je dat vrijwel niet meer. Logisch, want het is een stuk mooier wanneer het leidingwerk netjes is weggewerkt. Wil je dit ook? Dan moet je de leidingen in de muur of vloer frezen. Daarom is het zaak al in een vroeg stadium te weten waar jouw water- en elektriciteitspunten moeten komen. Het is namelijk zonde wanneer je straks alles klaar hebt en dan nog weer aan het frezen moet. Frees dus eerst alle leidingwerk in, alvorens je verder gaat met het verbouwen van jouw woning.

  Lukt het niet? Schakel een leidingen expert in

  Er wordt vaak nogal lichtzinnig gedacht over het leggen van elektra en leidingen. Toch kan er behoorlijk wat misgaan bij het aanleggen hiervan. Wil je waterleidingen op elkaar aansluiten? Dan is het zaak de knelkoppeling goed te bevestigen. Doe je dit niet? Dan ontstaat er een lekkage. Ook voor elektra geldt dat dit goed aangesloten moet worden. Verkeerd aangesloten kabels kunnen namelijk geen stroom overbrengen van de meterkast naar elektrische apparaten. Bovendien kan er kortsluiting ontstaan als gevolg van een verkeerde aansluiting. Lijkt het je daarom niet verstandig om zelf aan de slag te gaan? Schakel dan een leidingen expert in. Hij kan voor jou alle leidingwerk aanleggen. De boel wordt netjes weggewerkt en je bent verzekerd van een juiste aansluiting!

  © Lichtuit. Alle rechten voorbehouden.

  Please publish modules in offcanvas position.