LED: minder energie voor meer licht

  Bewust omgaan met energie is niet alleen een kwestie van zonnepanelen installeren en een energiezuinige koelkast kopen. Het is veel meer dan dat. Wie wil besparen, moet dit op alle vlakken doen. Zoals bij de verlichting. En tegenwoordig zijn ledlampen de meest energiezuinige vorm van verlichting.

  Waarom is led zo zuinig?

  Dat komt omdat leds veel efficiënter omgaan met energie. Vergelijk een klassieke gloeilamp met een moderne led van hetzelfde wattage, en je zal merken dat deze laatste veel meer licht produceert. Bij een oude gloeilamp of spaarlamp gaat er veel energie verloren naar warmte. Dat is bij een led veel minder het geval. Door dat verschil in efficientie heb je dus minder sterke lampen nodig om evenveel licht te produceren.

  Hoeveel bespaar je met led?

  Tegenwoordig is er amper een verschil in de aankoopprijs van een ledlamp t.o.v. andere lichtbronnen. Maar dankzij het lager energieverbruik kan je heel wat besparen. Volgens de Nederlandse consumentenbond bespaar je jaarlijks ongeveer 10 euro per lamp per. Het is daarom aan te raden om ook nog goed werkende gloeilampen te vervangen door ledlampen. En hoe vaker een lamp brandt, hoe interessanter het wordt om ze te vervangen door een led.

  Past led overal?

  Ja, er zijn ledlampen in alle mogelijke vormen en maten. De meest populaire soorten zijn E27, E14, GU10 en GU5.3. Daarnaast zijn er allerlei led lichtslangen te koop. Het is dus perfect mogelijk om alle lampen in jouw woning te vervangen door led.

   

  © Lichtuit. Alle rechten voorbehouden.

  Please publish modules in offcanvas position.