Zelf elektriciteit plaatsen of een elektricien inhuren?

  Een vraag die veel nieuwbouwers zichzelf stellen; "ga ik zelf elektriciteit plaatsen of zoek ik een professionele elektricien?"

  Het antwoord op deze vraag is vrij complex. Omdat ze afhankelijk is van meerdere factoren. In dit artikel maken we een korte vergelijking tussen beide mogelijkheden.

  Elektricien inhuren

  Een elektricien of electricien inhuren heeft als grote voordeel dat je niet zelf tijd moet investeren in de hele installatie. Want deze vakman doet alles zelf. Zo blijft er meer tijd vrij voor andere werken in de woning. Deze oplossing is ook ideaal voor bouwers die weinig vrije tijd hebben, bijvoorbeeld door een drukke job of de opvoeding van hun kinderen.

  Nog een voordeel van deze aanpak is de afwerkingskwaliteit. Een ervaren elektricien zal een hogere kwaliteit afleveren dat wat je zelf doet. Hij heeft immers de nodige kennis en professionele gereedschappen. 

  Daarnaast is de kans groot dat een vakman sneller werkt. Alle handelingen zitten in zijn vingers, en hij weet welke stappen hij moet overlopen (in welke volgorde) om zo snel mogelijk het juiste resultaat te bekomen. De werken zijn dus sneller achter de rug.

  Het nadeel is wel de kostprijs. Een elektricien werkt natuurlijk niet gratis. Je zal een bepaald uurtarief of een projectprijs moeten betalen. 

  Zelf elektriciteit plaatsen

  Tegenwoordig kiezen meer en meer bouwers ervoor om zelf elektriciteit te plaatsen. Meestal gebeurt dat aan de hand van een zelfbouwpakket. Een gespecialiseerde firma levert het materiaal en geeft advies, terwijl je zelf al het 'vuile' werk opknapt (sleuven slijpen, leidingen trekken, inbouwdoosjes bevestigen, enz.).

  Het voornaamste voordeel van zelfbouw is de kostenbesparing. Je moet geen elektricien inhuren, waardoor je al gauw enkele honderden euro's uitspaart. Dat geld kan je voor andere aankopen gebruiken.

  Natuurlijk gaat alles veel trager. Zelf elektriciteit leggen is soms wat zoeken en proberen. En ja; af en toe moet je nadien enkele zaken aanpassen.

  Nog een pluspunt is de opgedane kennis. Je weet perfect hoe de elektrische installatie in elkaar zit. En als je later een uitbreiding wil doen (bijvoorbeeld naar een garage), dan kan je die kennis hiervoor gebruiken. 

  © Lichtuit. Alle rechten voorbehouden.

  Please publish modules in offcanvas position.