Alles wat je moet weten over thuisbatterijen

  De laatste maanden/jaren wordt er steeds meer gesproken over thuisbatterijen. Maar wat doen deze systemen precies? Wat zijn de voordelen en prijzen van zo'n thuisbatterij? In dit artikel lees je alle antwoorden.

  Wat is een thuisbatterij?

  Een thuisbatterij is een lokale opslag voor elektriciteit. Het is een verzameling van cellen die de energie van zonnepanelen vasthouden om op andere momenten, bijvoorbeeld 's nachts of als het bewolkt is, je woning van elektriciteit te voorzien.

  Dit soort opslag is een belangrijke component van het 'off-grid living'. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je minder afhankelijk wordt van energieleveranciers en prijsschommelingen op de energiemarkt.

  Voordelen van een thuisbatterij

  Het belangrijkste voordeel van een thuisbatterij is dat je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet. De zon schijnt niet altijd. Maar met een batterijsysteem kan je de energie van zonnepanelen - gratis elektriciteit - opslaan om later te gebruiken. Met een voldoende grote installatie is er zelfs geen aansluiting op het stroomnet meer nodig. In dit geval spaar je ook de vaste aansluitkosten uit.

  Combinatie met zonnepanelen

  Om optimaal gebruik te maken van een thuisbatterij, heb je zonnepanelen op je dak nodig. Het is immers niet interessant om elektriciteit van het openbare stroomnet op te slaan. De prijs blijft namelijk altijd hetzelfde.

  Ik raad aan om bij de aankoop van een thuisbatterij de opbrengst van de zonnepanelen af te stemmen op de grootte van de batterij. Zo behaal je het hoogste rendement.

  Wat kost een thuisbatterij?

  Misschien wel de belangrijkste vraag: hoeveel kost een thuisbatterij? Het antwoord lees je waarschijnlijk niet graag, want zo'n systeem kost al gauw duizenden euro's. Om je een idee te geven: een thuisbatterij voor een jaarlijks verbruik van pakweg 3.000 kWh kost al gauw meer dan 7.000 euro. Helaas is deze oplossing nog vrij duur. Maar we verwachten dat door de snelle evolutie van de batterijtechnologie deze kostprijs in de toekomst sterk zal dalen.

  Waar kan ik een thuisbatterij kopen?

  Steeds meer bedrijven houden zich bezig met energieopslag. Wil je zelf een thuisbatterij kopen? Kijk dan eens bij volgende aanbieders:

   

  © Lichtuit. Alle rechten voorbehouden.

  Please publish modules in offcanvas position.